Download app

Nuchter naar een festival

Dit artikel is oorspronkelijk door THUMP Canada gepubliceerd.

Nuchter op een festival rondbanjeren is geen baanbrekend idee. Voor sommige mensen is het misschien zelfs normaal, maar ik was nooit een van die mensen. Als iemand die elk weekend aangrijpt om zo hard mogelijk te kunnen feesten, klinkt nuchterheid net zo slaapverwekkend als het nieuwe radiostation (en de heren zelf) van 40UP. Tijdens clubavonden was het voor mij vrij normaal om nog vóór de naald de plaat raakte, tot mijn knokkels in diverse poedertjes te belanden.

Foto door jpavulso

Een onverwachte ontmoeting met de rechtshandhaving liet me echter geen andere keuze dan dat ik alle illegale stoffen uit mijn leven moest verbannen – festivals, concerten, familiebijeenkomsten, noem maar op. Mij zou je enkel nog helder van geest tegenkomen. Hoewel het idee van nuchter naar een festival gaan behoorlijk ontmoedigend klonk, het alternatief zou nog vele malen erger zijn.

Al met al was de ervaring niet alleen maar vreselijk, maar ik heb zeker momenten gekend van ongemak en frustratie. Toch leerde ik een aantal onverwachte lessen door me te onthouden van drank en drugs, en de meeste daarvan waren hartstikke nuttig. Dit is wat ik ervan opstak:

Goede muziek heeft geen oppepper nodig

Het klinkt misschien gek, maar ik was echt bang dat ik niet in staat zou zijn om net zo veel van muziek te kunnen genieten als wanneer er een chemisch brouwsel door mijn bloedbaan zou stromen. Gelukkig bleek dit ver van de waarheid. Het is fijn om te weten dat muziek ook iets met me doet in een nuchtere, onvervalste staat. De andere kant van de medaille: dj-sets die ruk zijn, blijven ruk; ze hebben geen poederwalm om zich achter te verschuilen.

Mensen moedigen je over het algemeen aan

Als ik verklaarde broodnuchter te zijn, werd dit meestal enthousiast toegejuicht, al dan niet met een aanbod van een frisje of een flesje water. Mijn vrienden zorgden ervoor dat ik niet de hele tijd geconfronteerd werd met hun eigen ‘buitenschoolse activiteiten’, en bleven me het hele weekend door complimenteren over mijn sobere prestatie. Natuurlijk waren er ook sukkels die dachten dat ik van alles miste omdat ik niet samen met hen high kon worden, maar dat waren zeker niet mijn echte vrienden.

Mensen denken tóch dat je high bent

Ondanks dat het festival tot maandagavond duurde, was ik nog niet klaar met dansen. Dus op dinsdagochtend ging ik samen met een vriend op zoek naar een laatste eureka-momentje. Meerdere mensen dachten daarom dat ik me toch vol had gestouwd met uppers. Blijkbaar is het voor sommigen moeilijk voor te stellen dat iemand oprecht heel enthousiast kan zijn. Oh, en aan je neus zitten op wat voor feest dan ook, maakt je sowieso verdacht.

De nacht is niet de juiste tijd voor jou

Overdag hield ik de moed er met gemak in – de zon scheen op mijn gezicht en op mijn voeten, en moeiteloos danste ik de dag door. Rond een uur of drie ‘s nachts, toen ik tussen allemaal mensen gepropt stond ergens op een patio, werd ik me bewust van mijn tergend nuchtere status. Dat was het moeilijkste moment van het hele weekend.

Je kan en zal trots zijn op jezelf

Er zijn weinig andere momenten geweest waarop ik me meer vastberaden heb gevoeld dan nuchter op een festival. Ik had gemakkelijk toe kunnen geven aan verleidingen, maar nee zeggen voelde meer belonend en gaf me een sterk gevoel. Hoe langer ik me begaf tussen alle festivalgangers die flink uit hun dak waren, hoe meer ik me op mijn gemak voelde met mijn eigen restricties.

Adrenaline en cafeïne doen wonderen

Wetende dat ik alleen cafeïne tot me kon nemen tijdens het festivalweekend, heb ik mijn lichaam voornamelijk gevuld met Yerba Mate – een kruidengoedje met de kracht van koffie, het goede van thee en de euforie van chocolade. Dat in combinatie met mijn al te hoge gehalte aan adrenaline en opwinding, gaf me de mogelijkheid om op gelijke tred te blijven met het gros. Bonus: geen dinsdagdip.

Het is beter voor je

Het is natuurlijk leuk om je festivalervaring een tikkeltje te verbeteren en je hele weekend (veilig) te laten sponsoren door de letters X, K, C en LSD, maar als jij denkt dat een festival zonder deze goedjes waardeloos is, dan wordt het misschien tijd om ook een keer een stap terug te zetten. Een festival nuchter bezoeken heeft er bij mij voor gezorgd dat ik een gezondere band heb gekregen met muziek en – nog belangrijker – met mezelf.

Source: THUMP / VICE, zie artikel 

Related posts